Snel een nieuwe cv-ketel voor 2026 lijkt financieel onverstandig

Kosten grafiek warmtepomp vs. cv

Met het zicht op een aardgasvrij Nederland wordt er landelijk steeds meer gestimuleerd om alternatieve verwarmingssystemen zoals warmtenetten en warmtepompen toe te passen. Hierbij geldt dat er proactieve woningeigenaren zijn die een duurzaamheidsverplichting proberen te omzeilen door snel nog een nieuwe cv-ketel te plaatsen. Echter lijkt het niet de meest financieel verstandige conclusie volgens Slimster.

Wanneer met de kengetallen van Milieucentraal.nl wordt gerekend, dan volgt voor een goed geïsoleerde hoekwoning met twee bewoners de grafiek bovenaan deze pagina. Hierin is te zien dat hoewel de investeringskosten in een nieuwe cv-ketel minder zijn dan die van een volledige warmtepomp, bespaart de warmtepomp op de langere termijn veel op de cv-ketel. Er is in dit geval alleen met een volledige warmtepomp berekent, omdat bij een hybride de hoeveelheid gasbesparing erg situatie afhankelijk is.

Hierbij is ook 2 extra scenario’s in kaart gebracht, één scenario waar de energiebelasting op gas stijgt wat de overheid nu al doet om mensen te overtuigen minder gas te gebruiken. Een ander scenario waar de energiebelasting daalt op stroom daalt wat de overheid nu ook al doet. De kans is zelfs groot dat de energiebelasting nog verder uit elkaar gaat. 

Deel dit artikel