FAQ Energie besparen

Staat jouw vraag er niet bij? Kijk dan eens op Millieucentraal of stuur je vraag naar service@energiesamenfoodvalley.nl

Isoleren

Met de Isolatie-zelfscan van Milieucentraal, een meetlat en een aansteker weet je binnen 5-15 minuten wat je eventueel nog kunt isoleren.

Bijvullen kan het beste met hetzelfde materiaal als de oorspronkelijke isolatieplaten bevatten. Houd er wel rekening mee dat de besparing niet groot als een lege spouw vullen. De kosten kunnen ook bijna evenveel zijn. Het comfort neem zeker wel toe.

Mogelijk kan een handige klusser of timmerman een voorzetwand plaatsten.

Verwarmen & koelen

Heb je het koud? Omarm een geliefde en je hebt het zo warm! Wijzelf zijn “kacheltjes” die warmte produceren met een aanvoertemperatuur van circa 37°, door ons voedsel (de warmtebron) te verbranden. In huis hebben we warmte nodig voor tapwater en verwarming van de ruimtes. Gas en elektriciteit zijn de meest bekende warmtebronnen.

Een airco werkt net als een koelkast. De lucht binnen maakt hij kouder; de lucht buiten warmer. Een airco kan ook het omgekeerde: warmte aan de buitenlucht onttrekken om de lucht binnen te verwarmen. Een airco bevat koelvloeistof en heeft altijd minimaal één buiten en een of meerdere binnenunits. Hybride warmtepompen kunnen meestal ook koelen, door met lucht van buiten het water in je CV-systeem te koelen. Maar niet zo sterk en snel als een airco dat kan.

Toepassingen:

  • Om een (werk/studeer)kamer snel op te warmen voor kort gebruik
  • In (kleinere) ruimten/woningen met weinig warmteverlies.
  • Als bijverwarming naast de gasketel, zo bespaar je op gas. Je elektriciteitsverbruik gaat omhoog.

Nadelen:

  • Kan als minder comfortabel ervaren worden door tocht, geluid, ongelijkmatige opwarming (lucht is warm, maar tafel is koud).
  • Als het buiten heet is, maken airco’s die lucht nog heter.
  • Hoe lager de temperatuur buiten, hoe meer energie de airco verbruikt. Bij temperaturen onder het vriespunt duurt verwarmen steeds langer.
  • Airco’s verbruiken meer stroom dan een hybride warmtepomp, een bodemwarmtepomp (water/water) verbruikt het minst.
  • Airco’s vallen niet onder de ISDE subsidie
Tip
Win goed advies in voordat je een airco aanschaft voor verwarmen. Belangrijk is dat je een airco met de juiste capaciteit koopt.

Een PVT paneel is een zonnepaneel dat ook een buizenstelsel met een mengsel van glycol (=suiker) en water bevat. Het mengsel neemt de warmte van de zonepanelen en de buitenlucht op. Het glycol voorkomt dat het water ’s winters bevriest. Het mengsel kan door een warmtepomp gebruikt worden om je huis en tapwater mee te verwarmen. Handig als er bijvoorbeeld geen bodembron geslagen kan of mag.

Lees verder voor uitgebreide informatie

Subsidies & leningen huiseigenaren

Er zijn zowel landelijke als gemeentelijke regelingen die helpen met verduurzamen. Vul op energiesubsidiewijzer.nl de naam van jouw gemeente in en je krijgt een lijst van mogelijkheden.

Het maximum is voor 45m2 subsidie.  Tel bij het combineren van kozijnpanelen of isolerende deuren het aantal m2 bij het glas op. Zie ook rvo.nl.

Een mogelijkheid is de duurzame lening van het restauratiefonds.nl.

Subsidies bedrijfsmatig en maatschappelijk vastgoed

Van de Foodvalley gemeenten behoort een deel tot provincie Utrecht en een deel tot Gelderland. Provincie Utrecht heeft een handig overzicht gemaakt van de beschikbare Utrechtse en landelijk subsidies (versie mei 2022) voor bedrijven, sportverenigingen, scholen, en instellingen.

 Voor provincie Gelderland ga naar gelderland.nl/subsidies en vink het thema Duurzaamheid aan voor een overzicht van de subsidies.