Subsidie Slim Energiegebruik Veenendaal

Door de versnelde energietransitie is de vraag naar en het aanbod van stroom toegenomen, maar de elektriciteitskabels kunnen die veranderingen niet altijd aan. Dit leidt tot “netcongestie”, een groeiend probleem in Nederland waarbij er een “file” op het net ontstaat door te veel vraag of aanbod van energie.

Met slimme oplossingen is het mogelijk om te helpen om pieken op het elektriciteitsnetwerk te verminderen. Dit kan door bijvoorbeeld eigen opgewekte zonne-energie direct te verbruiken of door zo veel mogelijk buiten de piekmomenten elektriciteit te verbruiken.

Deze subsidieregeling stimuleert slim energiegebruik met slimme energietechnieken.

Hieronder kunt u de algemene voorwaarden van de subsidie bekijken en de verschillende maatregellijsten waar subsidie voor is beschikbaar gesteld.

De belangrijkste voorwaarden zijn als volgt:

  • Er kan maximaal één keer per woning subsidie ontvangen worden.
  • De subsidie is alleen bedoeld voor woningeigenaren, VvE’s of collectieven van woningeigenaren of VvE’s.
  • De maatregel moet na subsidieverlening binnen 12 maanden worden toegepast.
  • De subsidie Eigen Idee bedraagt 50% van de gemaakte kosten tot een maximum van €2.000,-.
De volledige subsidieregeling kunt u hier lezen. Onderaan zijn in de bijlagen ook de maatregellijsten te vinden met de specifieke bedragen per maatregel.

Collectief bodemwarmtesysteem:

Waarbij minimaal twee woningen gezamenlijk gebruik maken van één of meerdere bodemwarmtebronnen. In combinatie met een collectieve of individuele bodemwarmtepomp. 

Slim aangestuurde warmtepompboiler:

Waardoor geautomatiseerd elektriciteit omgezet kan worden in warmte bij een hoge productie van zonne-energie. 

Off grid PV-boiler:

Een elektrische zonnestroomboiler die alleen vanuit zonnepanelen wordt gevoed en niet is aangesloten op het elektriciteitsnetwerk.

Zonneboiler:

De zonneboiler bestaat uit collectoren, een boilervat en circulatiepomp.

Warmtesysteem met opslag:

Collectoren onttrekken warmte aan de zon en de buitenlucht. De thermische energie gaat naar een warmtepomp. Het overschot aan thermische energie wordt opgeslagen om gebruikt te worden in koude periodes in bijvoorbeeld een bufferzak.

Slimme laadpaal

Die kan communiceren met een slimme meter en de mogelijkheid om een laadschema in te bouwen.

Die ervoor zorgt dat de auto opgeladen wordt op het moment dat eigen zonnepanelen stroom leveren of buiten de piekmomenten (16:00 – 21 :00).

Collectief bodemwarmtesysteem:

Waarbij minimaal twee woningen in één VvE gezamenlijk gebruik maken van één of meerdere bodemwarmte bronnen. In combinatie met een collectieve of individuele bodemwarmtepomp.

Leges voor conceptaanvraag i.h.k.v. de verduurzaming van een VvE:

-De VvE heeft leges betaald voor hun conceptaanvraag voor een techniek die het mogelijk maakt om te verduurzamen. Deze conceptaanvraag is afgewezen omdat deze niet paste binnen de huidige regelgeving.

-Deze leges worden vergoed vanuit het programma ENV voor technieken die het mogelijk maken voor een VvE om verder te verduurzamen en waar het college van kan leren om regelgeving te toetsen en eventueel aan te passen. Dit geeft de VvE ruimte om met duurzame oplossingen te komen zonder financieel risico te lopen.

-Bewijs van afwijzing voor de afgekeurde conceptaanvraag.

Heeft u als particuliere woningeigenaar of VvE een goed idee om slim duurzame energie te gebruiken met behulp van een slimme energietechniek waarmee de piekbelasting op het elektriciteitsnetwerk kan worden verminderd? Dan kunt u wellicht ook gebruik maken van deze subsidieregeling. Download voor de aanvraag alvast de Checklist Eigen Idee en meld je aan via het formulier onderaan de pagina. Het Energieloket Veenendaal moet samen met je de checklist doorlopen om de subsidie toe te kennen.

Thuisbatterijen komen niet in aanmerking voor deze subsidie.

Het onderstaande formulier kan je gebruiken om een aanvraag in te dienen bij het Energieloket Veenendaal. Zij gaan samen met u kijken of u in aanmerking komt!

Mijn gegevens en aanvraag