Duurzame Houtzagerij Harskamp Daagt zichzelf uit

De Edese Zagerij, leverancier van douglas hout, heeft met de komst van een nieuwe zaaglijn duurzaamheid tot een belangrijk streven gemaakt. Om de stroomvoorziening voor de zaaglijn te realiseren, hebben ze zelf geïnvesteerd in 473 zonnepanelen en een 180 kWh-accu, waardoor ze nu grotendeels zelfvoorzienend zijn. Ook hebben ze een energiemanagementsysteem geïmplementeerd om het zaagproces te regelen en te monitoren. Het doel is om volledig energieneutraal te worden.

Wat begon als een noodzakelijke stap om de zaaglijn te laten draaien, is uitgegroeid tot een echte duurzaamheidshobby. De zagerij experimenteert en blijft zich verdiepen in duurzame initiatieven, zoals het gebruik van een eigen biomassacentrale om op duurzame wijze te stoken.

Naast duurzaamheid op technologisch gebied is de zagerij ook maatschappelijk betrokken. Ze hebben vijf Oekraïense medewerkers in dienst genomen en helpen hen met inburgeren door de mogelijkheid te bieden om taalcursussen te volgen, ondanks hun fulltime werk. Deze inzet wordt gezien als een duurzame investering voor beide partijen. De Edese Zagerij zet zich dus niet alleen in voor duurzaamheid op het gebied van energie, maar ook op sociaal vlak door mensen te ondersteunen en te investeren in hun toekomst.

Deel dit artikel