VvE’s en zzp’ers met zonnepanelen betalen makkelijker en minder btw

Wie zonnepanelen heeft, levert meestal ook stroom aan het elektriciteitsnet en krijgt daarvoor een vergoeding. Dat maakt diegene voor de wet een btw-ondernemer. Tot nu toe moesten zzp’ers en VvE’s zelf berekenen hoeveel btw ze moesten betalen. Dat was erg ingewikkeld. Voortaan betalen ze een standaardbedrag gebaseerd op een fictieve omzet, het zogenoemde forfait. Hierdoor hoeven zzp’ers en VvE’s geen ingewikkelde berekeningen meer te maken. Bovendien zijn ze goedkoper uit. “De standaardbedragen zijn jaren terug vastgesteld, toen de energieprijzen lager waren dan nu”, zegt Bobby Raghoenath, fiscaal expert bij Vereniging Eigen Huis. Het forfait bestaat al langer, maar eerder mochten alleen particuliere woningbezitters in loondienst hiervan gebruikmaken.

VvE’s hoeven meestal alleen over het eerste jaar dat ze zonnepanelen hebben btw te betalen. Hun omzet uit zonnestroom is namelijk doorgaans minder dan 20.000 euro. Hierdoor kunnen ze na het eerste jaar gebruikmaken van de zogenoemde Kleineondernemersregeling (KOR).

De Belastingdienst ziet de omzet uit zonnestroom en omzet uit het werk van een zzp’er als één geheel. Zzp’ers met een totale jaaromzet van 20.000 euro of meer moeten elk jaar opnieuw btw betalen over de opgewekte zonnestroom. Zzp’ers met een totale jaaromzet van 20.000 euro of minder hoeven vaak geen btw te betalen over de opgewekte energie. Dit komt doordat zij meestal al gebruikmaken van de KOR.

Deel dit artikel