Naarmate er meer zonne-energie wordt opgewekt, wordt de behoefte aan batterijen groter. Tijdens een goedbezocht seminar op Solar Solutions International legde Kees Compaan, senior sales engineer bij Fortona, uit waarom zoutbatterijen een beter alternatief zijn voor lithiumbatterijen. Op Solar Solutions International is Fortona met de zoutbatterij van FZSoNick uitgeroepen tot de winnaar van de Smart Storage Innovation Award.
Er was veel interesse voor het verhaal van Compaan; geen stoel in de seminarruimte was leeg. “Lithiumbatterijen hebben een paar belangrijke nadelen”, legde Compaan aan het begin van zijn presentatie uit.
“Bij te hoge temperaturen, bij overladen of te diep ontladen is er kans op thermal runaway. Dat kan ook gebeuren door een val of stoot. Lithiumbatterijen zijn brandbaar en kunnen door extern vuur in brand vliegen. Bij beschadiging komt er elektrolyt vrij. Bij lage of hoge temperaturen degraderen de batterijen. En dan is er nog de milieu-impact van lithiumbatterijen: het milieu-effect van de gebruikte grondstoffen en de beperkte mogelijkheden van recycling.”
Werking zoutbatterijen
Vanwege deze nadelen is de zoutbatterij een beter alternatief. Deze bestaat uit een roestvrijstalen behuizing met daarin een negatieve elektrode van natrium (zout, dus) en een positieve elektrode van nikkel.
Deze anode en kathode zijn van elkaar gescheiden door een keramische separator (een buisje). In de kern van de batterij is de temperatuur 250 graden Celsius waardoor het zout vloeibaar wordt. Het geheel is zo goed geïsoleerd dat er aan de buitenkant niets te voelen is van die 250 graden Celsius.
“De voordelen hiervan zijn legio. Een zoutbatterij is duurzaam: hij zorgt voor energieopslag, is vrijwel volledig recyclebaar – namelijk voor 98 procent, bevat geen giftige stoffen en wordt niet gemaakt met zeldzame grondstoffen. Vanwege dat laatste is de zoutbatterij niet diefstalgevoelig: de batterij bevat geen waardevolle inhoud maar slechts zout”, vertelde Compaan.
“De zoutbatterij is veilig: er komen geen schadelijke gassen bij vrij en er is geen risico van explosie of thermal runaway. De materialen zijn onbrandbaar. Hij kan bij meer temperaturen gebruikt worden dan de lithiumbatterij: van min 20 tot plus 60 graden celsius doet hij zijn werk, dus een koeling is niet nodig. De batterij heeft een lange levensduur, is onderhoudsvrij en heeft een lage total cost of ownership.”