Hybride warmtepomp besparen en verdienen terug

De eerste cijfers van de grote landelijke monitoring van 120 woningen met hybride warmtepompen zijn bekend. Het gemiddelde jaarlijkse gasverbruik van de deelnemende woningen, van diverse types en bouwjaren, daalde met 75% van 1850 naar 475 m3 gas. Hier stond 2360 kWh extra stroom tegenover. Afgezet tegen elkaar levert de cv-ketel/warmtepompcombi een gemiddeld huishouden een besparing op van €1000 per jaar.

Die besparing is berekend op basis van de prijzen van het huidige energieplafond (gas € 1,45/m3, elektra: €0,40/kWh) Zou je de actuele prijzen van mei 2023 erbij pakken, loopt de jaarlijkse besparing op tot €1250. Een combinatie met pv-panelen – niet alle woningen hadden dit – zou ook nog in het voordeel van de gemiddelde besparing werken. De terugverdientijd van de extra investering (gemiddeld 6500 euro) in de techniek is inclusief ISDE-subsidie met de huidige prijzen binnen 5 jaar terugverdiend, stelt het onderzoek.

Monitoring

Het is voor het eerst dat hybride warmtepompen van verschillende merken in verschillende woningen op grote schaal in praktijk getest zijn. Tot dusver werden berekeningen vooral gemaakt op basis van testopnames en grove aannames.

In dit demonstratieproject worden hybride installaties in circa 160 woningen, die qua bouwjaar en type uiteenlopen meer dan een jaar gemonitord. De resultaten van 120 woningen zijn nu verwerkt. Het onderzoek wordt minimaal met een jaar verlengd. Hierbij worden ook aanpassingen gedaan aan afgiftesystemen, om verschillen te kunnen meten. Oorspronkelijk was het ambitieniveau om 200 woningen te monitoren. 

Meer informatie en het gehele rapport zijn betaald te vinden op installatie.nl.

Deel dit artikel