Op naar Aardgasvrij (ready)
Sinds het voorjaar van 2024 werken de gemeente Ede, Energie Samen Foodvalley, Woonstede en Malkander samen met de inwoners van de Vogelbuurt aan de overstap naar verwarmen zonder aardgas. Uit de inwoners is een meedenkgroep gevormd.
Wil je op de hoogte blijven van diverse acties en tips? Abonneer je dan via de knop hieronder op de nieuwsbrief.
Bewonersavond 14 april
Op maandag 14 april is de derde bewonersavond van de Vogelbuurt. Tijdens deze avond vertellen we je wat er allemaal gebeurt in deze buurt en welke stappen we samen zetten naar een duurzame toekomst. We bespreken het advies van de meedenkgroep naar aanleiding van het technisch onderzoeksrapport en je kunt je mening hierover geven. We geven informatie over verschillende alternatieven voor aardgas voor het verwarmen van je woning, warm water en koken en de voorkeursoplossing voor jouw cluster binnen de Vogelbuurt. En we stippen het belang aan van het isoleren van je huis. Lees alvast het advies van de meedenkgroep, bekijk het technische rapport en de animatie waarin we een samenvatting geven van wat we aan het doen zijn.
De bewonersavond is in de theaterzaal van Cultura, Molenstraat 45 . Vanaf 19:00 is de zaal open en het programma begint om 19:30. Kom je ook langs op de bewonersavond?
De enquête van de nulmeting van de wijk is afgesloten. Zodra we de waardevolle inzendingen van de bewoners hebben verwerkt zullen we deze presenteren aan de inwoners van de Vogelbuurt. Heb je de enquête niet in kunnen vullen, maar wil je graag je mening laten horen? Neem dan contact op met het Energieloket Ede.
Deze meedenkers vertellen waar zij al mee aan de slag zijn gegaan
Lees hier de volledige interviews van Saskia, Wikke en Wouter.

Saskia: “Mijn inductie kookplaat mét ingebouwde afzuiging maakt koken een stuk leuker.” We hebben zonnepanelen, overal HR++ glas en het dak vernieuwd , samen met de buren.
Waarom meedenker?
Volgens mij is het vooral belangrijk dat we met elkaar optrekken, want samen is zo veel meer mogelijk én vaak makkelijker.

Wikke: “Via de app kan ik zien wat mijn zonnepanelen opbrengen. In kleine stapjes verduurzamen we ons huis verder.”
Waarom meedenker?
Als BIM Modelleur ben ik in mijn werk veel bezig met verduurzaming en kan ik mijn eigen kennis van verduurzaming goed gebruiken voor het wijkuitvoeringsplan.

Wouter: “Met de Quooker besparen we veel gas én hebben we sneller kokend water. De cv-ketel staat op 50-60 graden. We hebben vloerverwarming en op de bovenverdieping airco’s.
Waarom meedenker?
Als meedenker hoop ik dat er uiteindelijk een goed en degelijk aardgasvrij alternatief komt voor verwarmen.
Wil je weten wat jij nu al kunt doen?
De eerste stap is energie besparen door bewuster om te gaan met energiegebruik. Diverse kleine maatregelen kunnen hierbij helpen, zoals het vervangen van gloeilampen door LED-verlichting en het aanbrengen van tochtstrips.
Grotere stappen kun je zetten door je huis goed te isoleren. Denk aan dak-, vloer-, muur- en glasisolatie. Ook kun je zelf energie opwekken, bijvoorbeeld met zonnepanelen.
Klik hieronder op wat voor jou van toepassing is:
Ben je eigenaar en bewoner van een woning in de Vogelbuurt. We helpen je graag met het besparen van energie en het isoleren van je woning.
Wil je aan de slag met verduurzamen, maar eerst gratis energieadvies? Dan kun je terecht bij het Energieloket Ede.
Ook vind je op Milieucentraal.nl de kleine en snelle energiebespaartips.
Bewoon je een huurwoning? Voor grote isolatiemaatregelen ben je afhankelijk van je verhuurder.
Toch kun je zelf al diverse kleine maatregelen nemen waarmee je jaarlijks geld kunt besparen op je energierekening. Kijk op Milieucentraal.nl voor praktische tips.
We zijn in gesprek met Woonstede om hun isolatieplannen te stimuleren.
Huur je van een particuliere eigenaar? Geef gerust hun contactgegevens door via het Energieloket Ede, zodat we kunnen bekijken hoe we hen kunnen aanmoedigen om verdere isolatiestappen te nemen.
Ben je eigenaar van een aandeel in een groter gebouw? Dan beslis je samen met de andere eigenaren in de Vereniging van Eigenaren (VvE) over grotere isolatiemaatregelen. Vraag je bestuur of ze al verduurzamingsmaatregelen van plan zijn.
Wil je hulp hierbij? Neem contact op met Energieloket Ede zodat die je hierbij kunnen helpen.
Ondertussen kun je zelf al kleine maatregelen nemen waarmee je jaarlijks geld kunt besparen op je energierekening. Kijk op milieucentraal.nl voor praktische tips.
Als je eigenaar en gebruiker bent, dan helpt het Energieloket Ede je graag verder om te bekijken welke energiebesparing en isolatie stappen je kunt en wilt zetten.
Als je een bedrijfspand huurt dan zou je de verhuurder kunnen doorverwijzen naar het Energieloket Ede, of zelf de contactgegevens kunnen delen.
Laatste nieuws
- Bekijk het rapport van de WarmteTransitiemakers over de warmte oplossingen voor de wijk.
- Bekijk het advies van de meedenkgroep.
- Bekijk de nieuwsbrief van november.
- Bekijk de presentatie en de aantekeningen van de 2e meedenkavond van 31 oktober 2024.
- Bekijk de nieuwsbrief van oktober.
- Bekijk hier de presentatie van de 2de bewonersavond van 26 september 2024.
- Bekijk hier het verslag van de 1e meedenkavond van 19 september 2024.
- Voor de zomer vroegen naar jouw mening over verduurzaming in de Vogelbuurt. We ontvingen 289 volledig ingevulde vragenlijsten. Hier lees je de belangrijkste uitkomsten.
- Bekijk de nieuwsbrief van juni.
- Bekijk hier de presentaties van de 1ste bewonersavond van 19 juni 2024. Er zijn twee presentaties gegeven: één over het nut van isoleren en één over de plannen van de gemeente.
- Eerste bewonersbrief
Hoe maken we het Buurtuitvoeringsplan?
We gaan samen een Buurtuitvoeringsplan (BUP) maken voor de Vogelbuurt. Eerst vragen we je mening over de beste duurzame warmteoplossing. Dit doen we via een vragenlijst, bewonersavonden en een Meedenkgroep. Daarna werken we het plan uit, zodat we in het tweede kwartaal van 2025 een definitief BUP hebben.
Veelgestelde vragen
Bewoners: “De infrastructuur van gasleiding en gasketels is er al. Met een kleine aanpassing is waterstof te gebruiken. Waarom zetten we daar niet op in, zodat we niet verder op kosten gejaagd worden met warmtepompen en warmtenetten. En het elektriciteitsnet kan dat namelijk ook niet aan.”
Antwoord van opbouwwerker:
Bedankt voor uw reactie. U noemt een aantal dingen. Waterstof als warmteoptie, op kosten gejaagd worden met warmtepompen en warmtenetten, en het overbelaste elektriciteitsnet. Dat zijn stuk voor stuk begrijpelijke onderwerpen die u noemt.
- waterstof zullen we als warmte optie meenemen bij het buurt uitvoeringsplan, waar de mogelijkheden voor deze wijk worden bekeken.
- daar komen ook warmtepompen en warmtenetten aan bod, waarbij de voors en tegens incl. kostenafwegingen van diverse warmteopties worden behandeld.
- en ook de beschikbaarheid van het elektriciteitsnet komt daarin aan bod, omdat de netbeheerder wordt betrokken in de haalbaarheid van de verschillende warmteopties.
Wees wijs met waterstof: mythes over waterstof ontkracht | Natuur & Milieu (natuurenmilieu.nl)
Bewoner: “Ik heb 15 jaar geleden een energielabel gekregen bij mijn woning, namelijk C. Na 10 jaren moet je weer een nieuw label invullen en kwam ik op D uit.”
Antwoord opbouwwerker:
Bedankt voor uw vraag / opmerking. Dat klinkt heel vervelend, dat voelt als een stap achteruit, terwijl u mee vooruit wil met uw woning en dan wordt het ineens strenger beoordeelt.
Dat komt ook omdat we overschakelen van warmte opties met hogere temperatuur, naar opties met lagere temperatuur. Door die overgang is er minder energie nodig om te verwarmen. Dat is beter voor het milieu en voor de portemonnee als het goed is. Door de jaren heen worden er betere, soms dikkere isolatie materialen gemaakt die de warmte beter vast houden in huis en worden de eisen aangepast aan wat nodig is voor lagere temperatuur verwarming. We helpen u graag om te kijken naar uw woning, hoe u met kleine of wat grotere maatregelen minder energie kunt gebruiken, de warmte nog beter vast kunt houden in uw woning en uw woning klaar kunt maken voor lagere temperatuur verwarming.
Bewoner: “Er is zoveel onzekerheid over politieke partijen in de regering die steeds wisselen en andere maatregelen nemen, dat ik besloten heb om zo onafhankelijk te willen worden qua energie afname. Hoe kan ik dat het beste doen?”
Antwoord opbouwwerker:
Dat kan ik me goed voorstellen dat u naar onafhankelijkheid streeft. Energie is een nutsvoorziening. Dat betekent dat dit door de overheid via wetgeving wordt aangestuurd en geregeld. Zoals de elektriciteitsnet en de gasvoorziening. In de praktijk proberen we nu al gasloos te gaan, maar is het vrij lastig om helemaal los van het elektriciteitsnet te zijn. Vooral door de seizoen werking waarbij de opbrengst van zonnestroom in de winter tegenvalt, terwijl je die dan juist meer nodig hebt voor het verwarmen van je woning. Opslag van warmte die je in de zomer over hebt, zodat je die kunt gebruiken in de wintertijd, is de uitdaging om te regelen, individueel of collectief. Batterij technologie is nog in ontwikkeling, net als mini warmtenetten. De nieuwe Warmtewet die eraan komt biedt wel mogelijkheden voor energiegemeenschappen (verzameling burgers die met elkaar de energie voorziening regelen) om los te gaan van de nutsvoorzieningen. We verwachten dat hier de komende jaren meer duidelijkheid komt over de mogelijkheden die dit biedt.
Bewoner: “Wij moeten in Nederland dan voor 2050 van het gas af, maar in Duitsland krijgen mensen juist subsidie om op het gas te gaan. Hoe krom is dat? Worden wij op kosten gejaagd, terwijl ze daar ermee door gaan. Waarom kunnen wij er niet mee doorgaan, of waarom vervangen we gas niet voor waterstof, dan kunnen we onze ketel en leidingen behouden?!”
Antwoord opbouwwerker:
Ja, ik ben met u eens dat het krom voelt dat er niet in de hele wereld tegelijk dezelfde beweging naar gasloos gaande is. Aan de andere kant is het ook niet reëel te verwachten dat we in de wereld op welk moment dan ook alle neuzen dezelfde kant op krijgen. Ook qua ontwikkelingsfase van economieën en welvaart, is dat niet reëel. Maar bijvoorbeeld in derdewereld landen, wordt wel direct overgeschakeld op zonnestroom en wordt de gas infrastructuur overgeslagen. Daar is echter de houtstook een probleem om op te lossen en te vervangen. Dat zijn uitdagingen voor wereldwijde politiek. Dat lossen wij hier niet op samen.
Wat wij wel kunnen doen is hier in onze woonplaats en buurt kijken hoe wij stappen kunnen zetten naar minder energie verbruik, eigen energie opwek en minder gebruik van fossiele brandstoffen. Door een stip op de horizon te zetten, die 2050, kunnen we er stapsgewijs naar toe werken. Dat doen we door met elkaar te bekijken wat de beste oplossing is en elkaar helpen daar te komen. Wilt u meedenken in de Meedenkgroep? Of wilt u hulp van het Energieloket om te kijken wat u zelf in uw woning kunt doen? En wilt u op de hoogte blijven van de ontwikkelingen in deze buurt via de nieuwsbrief of de website?

Komt hier jouw huis te staan als voorbeeld?
Wil jij jouw ervaringen delen met anderen in jouw buurt? Anderen helpen?
Woningdossier

Elke woningeigenaar kan gratis met ons Hoomdossier aan de slag voor zijn woning en inzichtelijk maken wat de mogelijkheden voor energiebesparing zijn.
Handige hulp
Nog niet aardgasvrij-ready of aardgasvrij? Met deze beslisboom kun je bekijken welke je stappen je kunt zetten.
Kom je er niet uit, neem dan contact op met het Energieloket.
Meedenkgroep start
Een groep bewoners denkt mee over duurzame alternatieve warmtebronnen voor gas en maken met de Gemeente een buurtuitvoeringsplan. Deze afbeelding is een voorbeeld van hoe een uitkomst eruit kan gaan zien.
(klik op het plaatje voor een vergroting)
Meer lezen

- nieuws februari 2024
- enquête 2023
- enquête 2023 in beeld
- nieuws december 2023
- concept publieksversie Routekaart
- concept Buurt Uitvoeringsplan
- presentatie sessie 31-10-2023
- verslag sessie 31-10-2023
- nieuws oktober 2023
- nieuws juli 2023
- nieuws april 2023
- verslag sessie 18-4-2023
- verslag sessie 18-2-2023
- nieuwsbrief Zeeheldenvereniging thema duurzaamheid december 2022
- enquête 2022
- technische rapportage 2021
- nota van Uitgangspunten 2021
- zeeheldenbuurtede.nl
Voorbeeldwoningen
Laat je inspireren door voorbeeldwoningen in jouw buurt of straat. Voor sommige voorbeelden is een advies voor alternatieven voor aardgas uitgewerkt. Maar ook voorbeelden van inwoners die al veel aan hun huis hebben gedaan. Bijvoorbeeld met isolatie, het nul-op-de-meter maken van hun huis of andere innovatieve acties.
Projectteam

Max Büchner
Projectleider

Vincent Mosch
Energieopbouwwerker

John Otters
energieadviseur Energieloket Ede
Betrokken organisaties

