Energietransitie Vogelbuurt

Op naar Aardgasvrij (ready)

Sinds het voorjaar van 2024 werken de gemeente Ede, Energie Samen Foodvalley, Woonstede en Malkander samen met de inwoners van de Vogelbuurt aan de overstap naar verwarmen zonder aardgas. De eerste stap is energie besparen. Dit begint met bewuster omgaan met energiegebruik. Diverse kleine maatregelen kunnen hierbij helpen, zoals het vervangen van gloeilampen door LED-verlichting en het aanbrengen van tochtstrips.

Grotere stappen kun je zetten door je huis goed te isoleren. Denk aan dak-, vloer-, muur- en glasisolatie. Ook kun je zelf energie opwekken, bijvoorbeeld met zonnepanelen.

Wil je op de hoogte blijven van diverse acties en tips? Abonneer je dan via de knop hieronder op de nieuwsbrief.

De enquête van de nulmeting van de wijk is afgesloten. Zodra we de waardevolle inzendingen van de bewoners hebben verwerkt zullen we deze presenteren aan de inwoners van de Vogelbuurt. Heb je de enquête niet in kunnen vullen, maar wil je graag je mening laten horen? Neem dan contact op met het Energieloket Ede.

Wil je weten wat jij nu al kunt doen? Klik hieronder op wat voor jou van toepassing is:

Ben je eigenaar en bewoner van een woning in de Vogelbuurt. We helpen je graag met het besparen van energie en het isoleren van je woning. 

Wil je aan de slag met verduurzamen, maar eerst gratis energieadvies? Dan kun je terecht bij het Energieloket Ede.

Ook vind je op Milieucentraal.nl de kleine en snelle energiebespaartips.

Bewoon je een huurwoning? Voor grote isolatiemaatregelen ben je afhankelijk van je verhuurder.

Toch kun je zelf al diverse kleine maatregelen nemen waarmee je jaarlijks geld kunt besparen op je energierekening. Kijk op Milieucentraal.nl voor praktische tips.

We zijn in gesprek met Woonstede om hun isolatieplannen te stimuleren.

Huur je van een particuliere eigenaar? Geef gerust hun contactgegevens door via het Energieloket Ede, zodat we kunnen bekijken hoe we hen kunnen aanmoedigen om verdere isolatiestappen te nemen.

Ben je eigenaar van een aandeel in een groter gebouw? Dan beslis je samen met de andere eigenaren in de Vereniging van Eigenaren (VvE) over grotere isolatiemaatregelen. Vraag je bestuur of ze al verduurzamingsmaatregelen van plan zijn.

Wil je hulp hierbij? Neem contact op met Energieloket Ede zodat die je hierbij kunnen helpen.

Ondertussen kun je zelf al kleine maatregelen nemen waarmee je jaarlijks geld kunt besparen op je energierekening. Kijk op milieucentraal.nl voor praktische tips.

Als je eigenaar en gebruiker bent, dan helpt het Energieloket Ede je graag verder om te bekijken welke energiebesparing en isolatie stappen je kunt en wilt zetten.

Als je een bedrijfspand huurt dan zou je de verhuurder kunnen doorverwijzen naar het Energieloket Ede, of zelf de contactgegevens kunnen delen.

Laatste nieuws

Uitkomsten wijkbrede vragenlijst (voor na afronding resultaten)

Ruim …. bewoners hebben samen plannen voor … energiebesparende maatregelen, … bewoners zelfs al binnen 1 tot 5 jaar!

Download hier de complete rapportage:

Met de uitkomsten maakt het Energieloket een gericht actieplan hoe zij de komende jaren bewoners het beste kunnen ondersteunen bij  energiebesparing en van het aardgas af.

Ook ontvingen we waardevolle feedback op de Routekaart. Over de aanpak in de wijk zijn de meeste bewoners tevreden, of staan hier neutraal tegenover. Verder geeft 26 procent van de ondervraagden aan ontevreden te zijn. Die ontevredenheid lijkt samen te hangen met de behoefte aan een aanpak op maat. Daar gaan we de komende tijd hard mee aan de slag.

Stappenplan

Onderstaand een stappenplan voor het proces. Klik op de afbeelding om hem te vergroten.

Koplopers en burenhulp

Martijn

van Galenstraat

Martijn en zijn gezin wonen hier sinds juni 2022 en hebben toen meteen de vloer en spouw laten isoleren; tochtstrips, radiatorfolie, radiatorventilatoren, een slimme thermostaat en radiatorknoppen aangebracht; de cv opnieuw ingesteld.

Hun uiteindelijk doel is van het aardgas af en energieneutraal zijn.

Martijn helpt buren met:

André Klomp

Witte de Withstraat

De afgelopen jaren hebben André en zijn vrouw verschillende maatregelen genomen om energie te besparen en milieuvriendelijker te leven. Ook zijn dochter is “besmet” met het virus. Al sinds 1998 verwarmt André zijn huis met zonnecollectoren, dat bespaarde zo’n 7-9%. Veel kleine maatregelen zijn toegepast en ook zijn zonnepanelen aangeschaft. André start vanaf de september 2023 als energie-ambassadeur en voor hulp en advies te bereiken via het Energieloket Ede.

Familie Goedel

Kraatsweg

Hun vrijstaande woning uit in 1933 is inmiddels grotendeels geïsoleerd, heeft zonnepanelen en een hybride warmtepomp. Hiermee hebben ze label A en besparen enorm in de energiekosten.

Komt hier jouw huis te staan als voorbeeld?

Wil jij jouw ervaringen delen met anderen in jouw buurt? Anderen helpen?

Handige hulp

Nog niet aardgasvrij-ready of aardgasvrij? Met deze beslisboom kun je bekijken welke je stappen je kunt zetten.
Kom je er niet uit, neem dan contact op met het Energieloket.

Route naar aardgasvrij

Tot 2030 ligt de prioriteit bij het verduurzamen van de woningen om energie te besparen en verwarmen op lage temperatuur mogelijk te maken (spoor 1, 2 en 3). Verder volgen we technologische ontwikkelingen op de voet.

 (klik op het plaatje voor een vergroting)

Woningdossier

Elke woningeigenaar kan gratis met ons Hoomdossier aan de slag voor zijn woning en inzichtelijk maken wat de mogelijkheden voor energiebesparing zijn.

Voorbeeldwoningen

Laat je inspireren door voorbeeldwoningen in jouw buurt of straat. Voor sommige voorbeelden is een advies voor alternatieven voor aardgas uitgewerkt. Maar ook voorbeelden van inwoners die al veel aan hun huis hebben gedaan. Bijvoorbeeld met isolatie, het nul-op-de-meter maken van hun huis of andere innovatieve acties.

Projectteam

Max Büchner

Projectleider

Esther Buwalda

Communicatie

Vincent Mosch

Energieopbouwwerker

John Otters

energieadviseur Energieloket Ede

Betrokken organisaties