energietransitie Zeeheldenbuurt

Op naar Aardgasvrij (ready)

Sinds voorjaar 2022 werken gemeente Ede, Energie Samen Foodvalley, de Vereniging Zeeheldenbuurt samen met de inwoners aan de overstap naar verwarmen zonder aardgas.  Wil je op de hoogte gehouden worden van de vorderingen, abonneer je via de knop hieronder op de nieuwsbrief.

18 april Informatiesessie alternatieven aardgas Zeeheldenbuurt - Oost

Zo’n 25 bewoners van de Zeeheldenbuurt-Oost bezochten de informatieavond over hybride warmtepompen en het Edese warmtenet. Daar waren weer nieuwe gezichten bij. De aanwezige bewoners stelden goede en kritische vragen over de aanleg en het aanbod van het Edese Warmtebedrijf. Zelf kwamen zij ook met ideeën: bijvoorbeeld een buurtbatterij en een kleinschalig warmtenet. Alle vragen en ideeën worden meegenomen.

Koplopers en burenhulp

Martijn

van Galenstraat

Martijn en zijn gezin wonen hier sinds juni 2022 en hebben toen meteen de vloer en spouw laten isoleren; tochtstrips, radiatorfolie, radiatorventilatoren, een slimme thermostaat en radiatorknoppen aangebracht; de cv opnieuw ingesteld.

Hun uiteindelijk doel is van het aardgas af en energieneutraal zijn.

Martijn helpt buren met:

André Klomp

Witte de Withstraat

De afgelopen jaren hebben André en zijn vrouw verschillende maatregelen genomen om energie te besparen en milieuvriendelijker te leven. Ook zijn dochter is “besmet” met het virus. Al sinds 1998 verwarmt André zijn huis met zonnecollectoren, dat bespaarde zo’n 7-9%. Veel kleine maatregelen zijn toegepast en ook zijn zonnepanelen aangeschaft. André start vanaf de september 2023 als energie-ambassadeur en voor hulp en advies te bereiken via het Energieloket Ede.

Familie Goedel

Kraatsweg

Hun vrijstaande woning uit in 1933 is inmiddels grotendeels geïsoleerd, heeft zonnepanelen en een hybride warmtepomp. Hiermee hebben ze label A en besparen enorm in de energiekosten.

Komt hier jouw naam?

locatie/adres

Wil jij jouw ervaringen delen met anderen  in jouw buurt? Anderen helpen?

Handige hulp

Meedenkgroep

De meedenkers uit de eerste fase hebben geweldig mooi werk verricht. Wij zoeken uitbreiding voor deze fase. Heb je zin en tijd om mee te denken?

Wil je eerst meer weten? Neem dan contact op met Yvonne Kleefkens via mail / 0650 677619 of mail Bert van Alkemade.

Voorbeeldwoningen

Laat je inspireren door voorbeeldwoningen in jouw buurt of straat. Voor sommige voorbeelden is een advies voor alternatieven voor aardgas uitgewerkt. Maar ook voorbeelden van inwoners die al veel aan hun huis hebben gedaan. Bijvoorbeeld met isolatie, het nul-op-de-meter maken van hun huis of andere innovatieve acties.

Woningdossier

Elke woningeigenaar kan gratis met ons Hoomdossier aan de slag voor zijn woning en inzichtelijk maken wat de mogelijkheden voor energiebesparing zijn.

Route naar aardgasvrij

Tot 2030 ligt de prioriteit bij het verduurzamen van de woningen om energie te besparen en verwarmen op lage temperatuur mogelijk te maken (spoor 1, 2 en 3). Daarnaast onderzoeken we of op enkele plekken een collectief buurtwarmtenet technisch mogelijk is (spoor 4).

 (klik op het plaatje voor een vergroting)